zakłócenia vs arduino

Zrobiłeś coś sam - pochwal się i poradź innym
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 302
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

zakłócenia vs arduino

#16 Post autor: radmac » 11 cze 2018, 20:15

update - 4 dni i wszystko śmiga bez problemu.
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 1989
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś

zakłócenia vs arduino

#17 Post autor: Wojtekxxx9 » 11 cze 2018, 20:32

Zgodnie ze sztuką powinieneś mieć 3 kondensatory. 0,3uF między przetwornica a stabilizatorem i później 0,1uF oraz 10uF.

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 302
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

zakłócenia vs arduino

#18 Post autor: radmac » 11 cze 2018, 21:05

Wojtekxxx9 pisze:
11 cze 2018, 20:32
i później 0,1uF oraz 10uF.
rupert pisze:
04 cze 2018, 15:27
Wlutuj elektrolityczny 10uF i ceramiczny 100nF jak najbliżej mikrokontrolera pomiędzy +5V i GND
zrobione już wcześniej. tyle ża nie przy stabilizatorze a na płytce
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 1989
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś

zakłócenia vs arduino

#19 Post autor: Wojtekxxx9 » 11 cze 2018, 21:54

To ok :-)

Awatar użytkownika

rupert
Posty: 175
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert

zakłócenia vs arduino

#20 Post autor: rupert » 14 cze 2018, 07:06

Wojtek a masz jakiś sposób na zakłócenia które generuje sygnał PWM? Chodzi mi dokładnie o czujnik DS18B20. I nie pisz że płytka musi być drukowana a nie na standardowej UM :-D
Trochę poczytałem na ten temat i przeważnie są problemy przy długich przewodach powyżej 5-10m wtedy wystarczy obniżyć wartość rezystora podciągającego do 5V , u mnie jest tylko metr. Zauważyłem że przy około 60-50% PWM i 5-10% czujnik temp. łapie błędy. Czytałem tez, że można to załatwić programowo (CRC) ale chyba nie ma tego w kodzie u Maga. Nie jest to aż tak uciążliwe ale na dobę ok 10 - 15 min wyświetlany jest błąd. Obecnie od wewnątrz sterownika do wyjścia sygnał dałem w ekranie i trochę pomogło ale nie jest idealnie. Myślę, żeby spróbować ze skrętką bez ekranu od wnętrza do końca.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 1989
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś

zakłócenia vs arduino

#21 Post autor: Wojtekxxx9 » 14 cze 2018, 10:13

Nie mam pojęcia skąd to się bierze. I płytka drukowana nie mu tu nic do rzeczy. Mam taki stary sterownik na płytce uniwersalnej gdzie nie ma tego problemu i nowszy na drukowanej gdzie też wystepuje. Wszędzie te same porty i oprogramowanie

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 302
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

zakłócenia vs arduino

#22 Post autor: radmac » 14 cze 2018, 10:39

rupert pisze:
14 cze 2018, 07:06
generuje sygnał PWM
może podbij częstotliwość PWM? Jest szansa, że przestanie wchodzić w jakieś harmoniczne albo coś...
radmac pisze:
11 cze 2018, 20:15
update - 4 dni i wszystko śmiga bez problemu.
a 6ego dnia zwisło... jak akurat machałem głową na Judas Priest w katowickim Spodku, ech.
Teraz zostało wrócić do IDE i sprawdzić czy gdzieś jakaś zmienna mi nie ucieka w kosmos :/
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

rupert
Posty: 175
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert

zakłócenia vs arduino

#23 Post autor: rupert » 14 cze 2018, 13:44

radmac pisze:
14 cze 2018, 10:39
może podbij częstotliwość PWM? Jest szansa, że przestanie wchodzić w jakieś harmoniczne albo coś...
Gdybym jeszcze wiedział jak to zrobić... Nawet jeśli bym wiedział to nie mam miejsca na dodatkowe linie kodu :(
Ale skoro piny 5 i 6 domyślnie mają po 1kHz
a piny 9,10,11 i 3 - 500Hz wg tego co piszą tu: link
Patrząc na to co gdzie mam podpięte i przy jakim wypełnieniu którego kanału wyskakuje błąd to zauważam prawidłowość. Otóż największe zakłócenia sieją kanały o wyższej częstotliwości czyli 5 i 6. Można by spróbować (bo w końcu 4 kanały u mnie sterują oświetleniem) wykorzystać piny 3, 9, 10, 11 a resztę wyłączyć w apce pod win i zobaczyć czy się poprawi. Ale muszę znów rozgrzebywać sterownik i wprowadzać zmiany w oprogramowaniu. Myślicie że ma to sens?

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 302
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

zakłócenia vs arduino

#24 Post autor: radmac » 14 cze 2018, 13:54

rupert pisze:
14 cze 2018, 13:44
nie mam miejsca na dodatkowe linie kodu
całe 3 linijki... tu wersja na 62,5kHz dla timera 0 i 31kHz dla reszty

Kod: Zaznacz cały

 //zmiana częstotliwości PWM
    TCCR0B = TCCR0B & B11111000 | B00000001;    // set timer 0 divisor to     1 for PWM frequency of 62500.00 Hz
    TCCR1B = TCCR1B & B11111000 | B00000001;    // set timer 1 divisor to     1 for PWM frequency of 31372.55 Hz
    TCCR2B = TCCR2B & B11111000 | B00000001;    // set timer 2 divisor to     1 for PWM frequency of 31372.55 Hz
albo 7,8kHz i 3,9kHz

Kod: Zaznacz cały

 //zmiana częstotliwości PWM
    TCCR0B = TCCR0B & B11111000 | B00000010;    // set timer 0 divisor to     8 for PWM frequency of  7812.50 Hz
    TCCR1B = TCCR1B & B11111000 | B00000010;    // set timer 1 divisor to     8 for PWM frequency of  3921.16 Hz
    TCCR2B = TCCR2B & B11111000 | B00000010;    // set timer 2 divisor to     8 for PWM frequency of  3921.16 Hz
tu jest strona skąd to brałem
klik
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

rupert
Posty: 175
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert

zakłócenia vs arduino

#25 Post autor: rupert » 14 cze 2018, 15:12

oo faktycznie pare linijek. A strona ta sama co patrzyłem hehe. Tylko jak teraz patrze mam 4 BAJTY wolnego miejsca w pamięci, muszę pokombinować dzięki :-D

mógłbym spróbować zmienić tylko dla D5 i D6 tym poleceniem:
TCCR0B = TCCR0B & B11111000 | B00000010; // set timer 0 divisor to 8 for PWM frequency of 7812.50 Hz
Ale gdzie to wkleić?? W którym miejscu?

Edit
aaaa juz mam w setupie :-D

ODPOWIEDZ