zakłócenia vs arduino

Zrobiłeś coś sam - pochwal się i poradź innym
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 663
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 4 razy

zakłócenia vs arduino

#16 Post autor: radmac » 11 cze 2018, 20:15

update - 4 dni i wszystko śmiga bez problemu.
"Szanse jedne na milion spełniają się w dziesięciu przypadkach na dziesięć" - Terry Pratchet

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2700
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 7 razy

zakłócenia vs arduino

#17 Post autor: Wojtekxxx9 » 11 cze 2018, 20:32

Zgodnie ze sztuką powinieneś mieć 3 kondensatory. 0,3uF między przetwornica a stabilizatorem i później 0,1uF oraz 10uF.

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 663
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 4 razy

zakłócenia vs arduino

#18 Post autor: radmac » 11 cze 2018, 21:05

Wojtekxxx9 pisze:
11 cze 2018, 20:32
i później 0,1uF oraz 10uF.
rupert pisze:
04 cze 2018, 15:27
Wlutuj elektrolityczny 10uF i ceramiczny 100nF jak najbliżej mikrokontrolera pomiędzy +5V i GND
zrobione już wcześniej. tyle ża nie przy stabilizatorze a na płytce
"Szanse jedne na milion spełniają się w dziesięciu przypadkach na dziesięć" - Terry Pratchet

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2700
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 7 razy

zakłócenia vs arduino

#19 Post autor: Wojtekxxx9 » 11 cze 2018, 21:54

To ok :-)

Awatar użytkownika

rupert
Posty: 195
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert
Został pochwalony: 1 raz

zakłócenia vs arduino

#20 Post autor: rupert » 14 cze 2018, 07:06

Wojtek a masz jakiś sposób na zakłócenia które generuje sygnał PWM? Chodzi mi dokładnie o czujnik DS18B20. I nie pisz że płytka musi być drukowana a nie na standardowej UM :-D
Trochę poczytałem na ten temat i przeważnie są problemy przy długich przewodach powyżej 5-10m wtedy wystarczy obniżyć wartość rezystora podciągającego do 5V , u mnie jest tylko metr. Zauważyłem że przy około 60-50% PWM i 5-10% czujnik temp. łapie błędy. Czytałem tez, że można to załatwić programowo (CRC) ale chyba nie ma tego w kodzie u Maga. Nie jest to aż tak uciążliwe ale na dobę ok 10 - 15 min wyświetlany jest błąd. Obecnie od wewnątrz sterownika do wyjścia sygnał dałem w ekranie i trochę pomogło ale nie jest idealnie. Myślę, żeby spróbować ze skrętką bez ekranu od wnętrza do końca.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2700
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 7 razy

zakłócenia vs arduino

#21 Post autor: Wojtekxxx9 » 14 cze 2018, 10:13

Nie mam pojęcia skąd to się bierze. I płytka drukowana nie mu tu nic do rzeczy. Mam taki stary sterownik na płytce uniwersalnej gdzie nie ma tego problemu i nowszy na drukowanej gdzie też wystepuje. Wszędzie te same porty i oprogramowanie

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 663
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 4 razy

zakłócenia vs arduino

#22 Post autor: radmac » 14 cze 2018, 10:39

rupert pisze:
14 cze 2018, 07:06
generuje sygnał PWM
może podbij częstotliwość PWM? Jest szansa, że przestanie wchodzić w jakieś harmoniczne albo coś...
radmac pisze:
11 cze 2018, 20:15
update - 4 dni i wszystko śmiga bez problemu.
a 6ego dnia zwisło... jak akurat machałem głową na Judas Priest w katowickim Spodku, ech.
Teraz zostało wrócić do IDE i sprawdzić czy gdzieś jakaś zmienna mi nie ucieka w kosmos :/
"Szanse jedne na milion spełniają się w dziesięciu przypadkach na dziesięć" - Terry Pratchet

Awatar użytkownika

rupert
Posty: 195
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert
Został pochwalony: 1 raz

zakłócenia vs arduino

#23 Post autor: rupert » 14 cze 2018, 13:44

radmac pisze:
14 cze 2018, 10:39
może podbij częstotliwość PWM? Jest szansa, że przestanie wchodzić w jakieś harmoniczne albo coś...
Gdybym jeszcze wiedział jak to zrobić... Nawet jeśli bym wiedział to nie mam miejsca na dodatkowe linie kodu :(
Ale skoro piny 5 i 6 domyślnie mają po 1kHz
a piny 9,10,11 i 3 - 500Hz wg tego co piszą tu: link
Patrząc na to co gdzie mam podpięte i przy jakim wypełnieniu którego kanału wyskakuje błąd to zauważam prawidłowość. Otóż największe zakłócenia sieją kanały o wyższej częstotliwości czyli 5 i 6. Można by spróbować (bo w końcu 4 kanały u mnie sterują oświetleniem) wykorzystać piny 3, 9, 10, 11 a resztę wyłączyć w apce pod win i zobaczyć czy się poprawi. Ale muszę znów rozgrzebywać sterownik i wprowadzać zmiany w oprogramowaniu. Myślicie że ma to sens?

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 663
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 4 razy

zakłócenia vs arduino

#24 Post autor: radmac » 14 cze 2018, 13:54

rupert pisze:
14 cze 2018, 13:44
nie mam miejsca na dodatkowe linie kodu
całe 3 linijki... tu wersja na 62,5kHz dla timera 0 i 31kHz dla reszty

Kod: Zaznacz cały

 //zmiana częstotliwości PWM
    TCCR0B = TCCR0B & B11111000 | B00000001;    // set timer 0 divisor to     1 for PWM frequency of 62500.00 Hz
    TCCR1B = TCCR1B & B11111000 | B00000001;    // set timer 1 divisor to     1 for PWM frequency of 31372.55 Hz
    TCCR2B = TCCR2B & B11111000 | B00000001;    // set timer 2 divisor to     1 for PWM frequency of 31372.55 Hz
albo 7,8kHz i 3,9kHz

Kod: Zaznacz cały

 //zmiana częstotliwości PWM
    TCCR0B = TCCR0B & B11111000 | B00000010;    // set timer 0 divisor to     8 for PWM frequency of  7812.50 Hz
    TCCR1B = TCCR1B & B11111000 | B00000010;    // set timer 1 divisor to     8 for PWM frequency of  3921.16 Hz
    TCCR2B = TCCR2B & B11111000 | B00000010;    // set timer 2 divisor to     8 for PWM frequency of  3921.16 Hz
tu jest strona skąd to brałem
klik
"Szanse jedne na milion spełniają się w dziesięciu przypadkach na dziesięć" - Terry Pratchet

Awatar użytkownika

rupert
Posty: 195
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert
Został pochwalony: 1 raz

zakłócenia vs arduino

#25 Post autor: rupert » 14 cze 2018, 15:12

oo faktycznie pare linijek. A strona ta sama co patrzyłem hehe. Tylko jak teraz patrze mam 4 BAJTY wolnego miejsca w pamięci, muszę pokombinować dzięki :-D

mógłbym spróbować zmienić tylko dla D5 i D6 tym poleceniem:
TCCR0B = TCCR0B & B11111000 | B00000010; // set timer 0 divisor to 8 for PWM frequency of 7812.50 Hz
Ale gdzie to wkleić?? W którym miejscu?

Edit
aaaa juz mam w setupie :-D

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 663
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 4 razy

zakłócenia vs arduino

#26 Post autor: radmac » 18 lip 2018, 22:14


rupert pisze:
mógłbym spróbować zmienić
tylko jeszcze mała uwaga - dzisiaj odkryłem, że drivery PT4115, ktore mam u siebie, wariują. Przy wypełnieniu np. 50% tylko jednego kanału z pięciu, świecą praktycznie wszytkie kanały, ale słabiej. W jakiś sposób PMW "sieje" po innych kanałach.
A potem doczytałem, że PT4115 maksymalnie obsługuje do 20 kHz, a ja ustawiłem maks dla Arduino UNO - 62kHz i 31kHz (odpowednio do timera) - tylko w ten sposób zasilacz nie piszczał.

szkoda tylko, że zanim doczytałem rozebrałem belkę i szukałem przebić etc.

Może ktoś poleci dobre drivery 700mA?
w dobrej cenie? :)
z obsługą wysokiej częstotliwości PWM?
bo nawet mean well LDD-700L/H mają obsługę PWM tylko do 1kHz... a niby takie najlepsiejsze.

Inna opcja to zejść z częstotliwości ale podpiąć zasilacz ATX plus step up/konwerter na 24V... czy też będzie wywoływanie deszczu pieśnią cewek?
ktoś coś?
"Szanse jedne na milion spełniają się w dziesięciu przypadkach na dziesięć" - Terry Pratchet

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2700
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 7 razy

zakłócenia vs arduino

#27 Post autor: Wojtekxxx9 » 19 lip 2018, 00:17

Kondensatory 4,7uF na wyjściu driverów i po problemie :-)

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 663
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 4 razy

zakłócenia vs arduino

#28 Post autor: radmac » 10 sie 2018, 17:51

niestety problemy wróciły.
udało mi się znaleźć winowajce - feed pause jak startuje filtry to arduino głupieje. Jak ręcznie pstrykam filtry to jest ok.
obecnie mam plan przejść z zasilaniem LEDów z zasilacza 24V na ATX 12V plus przetwornica stepup ustawioną na 32V. może zasilacz ATX jest lepiej izolowany.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2018, 17:51 przez radmac, łącznie zmieniany 1 raz.
"Szanse jedne na milion spełniają się w dziesięciu przypadkach na dziesięć" - Terry Pratchet

Awatar użytkownika

rhino
Posty: 4310
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 38 razy
Został pochwalony: 26 razy
Kontakt:

zakłócenia vs arduino

#29 Post autor: rhino » 10 sie 2018, 17:52

radmac pisze:
10 sie 2018, 17:51
arduino głupieje.
To gupie to arduino ;)
Profilux nie głupieje.

Tam jest w tym momencie tylko wyłączenie napięcia z przekaźnika. Ciekawe.
ratel

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2700
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 7 razy

zakłócenia vs arduino

#30 Post autor: Wojtekxxx9 » 10 sie 2018, 18:06

Załóż przekaźnik SSR do Arduino i zrób Feed pause programowo

ODPOWIEDZ