zakłócenia vs arduino

Zrobiłeś coś sam - pochwal się i poradź innym
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika

rhino
Posty: 3447
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 7 razy
Kontakt:

zakłócenia vs arduino

#46 Post autor: rhino » 10 sie 2018, 19:52

radmac,
to looknij na ich ofertę, może Ci coś przypasi.

W przyszłym tygodniu się dowiem i dam Ci PW.
ratel

Awatar użytkownika

rupert
Posty: 184
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert
Został pochwalony: 1 raz

zakłócenia vs arduino

#47 Post autor: rupert » 10 sie 2018, 21:22

radmac pisze:
10 sie 2018, 19:50
Jak pisałem wyżej - na dniach spróbuję odpalić na ATXie i przetwornicy.
Ja ostatnio odpaliłem swojego starego ATX 300W z piętnastoletniego kompa stacjonarnego i przerobiłem na taki mini zasilacz warsztatowy z wyjściami 3,3V 5V i 12V + usb i wyjście zapalniczki I powiem Wam , ze jet moc :D :D

edit
Apropo zmiany częstotliwości PWM w arduino nano to też nie zdało egzaminu bo przy różnych opcjach ogólnie całość się muliła, że nawet zegarek źle chodził wiec odpuściłem, chyba że coś źle zrobiłem ale bląd odczytu temp był non stop

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2434
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 1 raz

zakłócenia vs arduino

#48 Post autor: Wojtekxxx9 » 10 sie 2018, 21:36

Ja nie zmieniałem nigdy częstotliwości i działa ok. Może zmienić termometr albo luty popraw

Awatar użytkownika

rupert
Posty: 184
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert
Został pochwalony: 1 raz

zakłócenia vs arduino

#49 Post autor: rupert » 10 sie 2018, 23:04

Wojtekxxx9 pisze:
10 sie 2018, 21:36
Ja nie zmieniałem nigdy częstotliwości i działa ok
Wróciłem do fabrycznej.
Błąd wyświetla się przez jakieś 10 min dziennie wiec w sumie nie ma tragedii.
Czujniki przerobiłem 3 i w każdym to samo. Dwa z Chin jedno z PL ale ogólnie chyba tez z Chin mimo innej osłonki aluminiowej samej czujki.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2434
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 1 raz

zakłócenia vs arduino

#50 Post autor: Wojtekxxx9 » 10 sie 2018, 23:19

Bo tam w środku jest zwykły czujnik temperatury.
Jak już wcześniej miałem, też to miałem i nie wiem czemu. Teraz dla odmiany dolutowalwm 3m kabla i nic nie zakłóca.

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 551
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

zakłócenia vs arduino

#51 Post autor: radmac » 22 sie 2018, 00:03

Potworek na 30V gotowy.
ATX 350W z czego 336W na linii 12V, reszta na 5V i 3,3V, na to przykręcone dwa moduły stepUp teoretycznie po 150W... I dlatego że teoretycznie, to są dwa w dodatku chłodzone wiatrakiem zasilacza ATX. Będzie zapas termiczny i mocy...
Z tego samego zasilacza wyprowadzę pozostałe napięcia, 3,3V, 5V, 12V. będzie zasilanie do Arduino, ewentualnie ESP czy innych modułów.
Na dniach jak znajdę czas będę dorabiał następne elementy.Obrazek
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2434
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 1 raz

zakłócenia vs arduino

#52 Post autor: Wojtekxxx9 » 22 sie 2018, 00:07

Czekam na ciąg dalszy

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 551
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

zakłócenia vs arduino

#53 Post autor: radmac » 01 paź 2018, 23:18

Przyszły już wszystkie paczki z Ali. Zasilacz zmontowany. Czeka na kontroler.
A kontroler gdzieś w połowie lutowania.
.
Obrazek
Potem trzeba będzie jeszcze belkę poprawić. Bo coś źle podłączyłem..
I dlatego driwery w belce są złym pomysłem
Obrazek
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2434
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 1 raz

zakłócenia vs arduino

#54 Post autor: Wojtekxxx9 » 01 paź 2018, 23:45

Masz 8 driverów. Ja mam chyba 18. Weź ciągnij 36 żyłowy kabel :-)
Tylko taka mała sugestia, następnym razem użyj gniazd precyzyjnychnincalosc na nich montuj. W razie awarii wyciągasz uszkodzony element i wspinasz sprawny.
No i brawo za ESP.

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 551
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

zakłócenia vs arduino

#55 Post autor: radmac » 02 paź 2018, 00:11

Wojtekxxx9 pisze:
01 paź 2018, 23:45
następnym razem użyj gniazd precyzyjnych
teraz jest na goldpinach/kołkowych. Nic nie jest na sztywno wlutowane.
Jak kołkowe nie dadzą rady, to pomyślę o precyzyjnych.
A ESP jest na razie pi*drzwi, jeszcze planuję co tu upchnąć. Do Arduno już pewnie nie wrócę.

no i plan jest taki, że jak za rok/dwa/trzy będę miał czas to przerzucę to na wytrawioną płytkę.
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2434
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 1 raz

zakłócenia vs arduino

#56 Post autor: Wojtekxxx9 » 02 paź 2018, 00:31

Daj schemat to Ci zrobię pytkę. Już chyba hurtowo robię :-)

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 551
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

zakłócenia vs arduino

#57 Post autor: radmac » 02 paź 2018, 00:37

Wojtekxxx9 pisze:
02 paź 2018, 00:31
Daj schemat
jakbym miał, to bym się uśmiechnął... ale jeszcze nieco wody w Wiśle upłynie...
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2434
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 1 raz

zakłócenia vs arduino

#58 Post autor: Wojtekxxx9 » 02 paź 2018, 07:01

Easydea.com :-)
Choć póki projekt będzie ewoluował to nie jest źle używać płytki uniwersalnej.
Ja za chwilę przechodzę na metodę fotochemiczną.

Awatar użytkownika

rupert
Posty: 184
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert
Został pochwalony: 1 raz

zakłócenia vs arduino

#59 Post autor: rupert » 04 paź 2018, 08:11

No no fajnie sie prezentuje. Czekam na rozwój sytuacji

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 551
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek

zakłócenia vs arduino

#60 Post autor: radmac » 05 paź 2018, 09:25

Wersja bare-bone. Jeszcze muszę zamontować wyjścia na LCD, pH (przyszłościowo), jakieś guziki do resetów itp. Esp8266 ma wyjścia zduplikowane, więc na pająka zawsze mogę coś doczepić.Obrazek
"Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre" - Terry Pratchet
Lizbona, Takashi Amano

ODPOWIEDZ